-
Prof. Dr. Esra Eryaman
Kulak Burun Boğaz ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi / Şişli/ İstanbul/ Haliç Tıp Fak. Öğretim Üyesi
Burun yüzün 1/3 ortasında dikkat çeken bir organdır. Yüzün genel ifadesine kattığı anlam büyük olduğundan estetik açıdan oldukça önem taşır. Burun şeklindeki kusurlar psikolojik olarak problem yaratabilir. Fonksiyonu öncelikle düzgün nefes almaktır. Doğru burun ile yaşam kalitesi artar. Dolayısı ile burun önemli hem de çok önemlidir!!!
Burun dışının üst 1/3 kısmı kemik, orta ve alt 1/3 kısımları kıkırdak dokudan oluşur. Alt 1/3 kısım '' tip '' dediğimiz burun ucu bölgesidir. Burun içinde ise her 2 burun deliğini birbirinden ayıran ön kısım kıkırdak, arka kısım kemik olan septum dediğimiz ayıraç bulunur. Burun da konkalar (burun etleri) kan damarlarından zengin olan dokulardır. Hacimleri belli aralıklar ile inerek ve şişerek burundaki hava pasajını ayarlarlar.
Burun dışardan gelen havayı nemlendirerek, yabancı partiküllerden temizleyerek, ısıtarak nefes borusuna iletmektir. Bu fonksiyon bozulduğu zaman kişiler nefes almakta zorlanırlar. Burundan nefes almayı engelleyen en sık oluşum septumun eğriliğidir (deviasyon). Buna çoğunlukla alt burun etlerinin büyümesi eşlik eder. Klinik olarak uyku düzensizlikleri, horlama başlar, spor yaparken performans düşer, ağız hijyeni bozulur, akciğerler dar bir yerden hava çekmek için daha fazla emme basıncı kullanarak yorulur. Ağız açık uyuma alışkanlıklarına bağlı olarak oluşan negatif emme basıncından dolayı küçük dil ve yumuşak damak bölgelerinde doku sarkmaları meydana gelir. Horlama artar ve nefes durmalarının söz konusu olduğu apneler meydana gelir.
Burun dışı deformiteleri kemik de fazlalık (kemer, hump), dış aksta eğrilik, burun ucunda sarkma ve uzunluk veya burun sırtında çöküklük, burun kanatlarında genişlik, projeksiyonda fazlalık… gibi çeşitlidirler.Cilt yapısı kalın veya ince olabilir. Her bir özellik not edilmelidir.
Hastaların fotoğrafları çekilerek bilgisayar ortamında hasta ile detaylı olarak görüşülür. Hastanın beklentisini öğrenmek önemlidir. Hekim kişinin burnunda yapılabilecekleri iyi ifade etmelidir. Hastanın beklentiler ile hekimin önerilerinin buluşması gerekmektedir. Ameliyat sonrası 1. ay ve 6. aylarda resimleri değerlendirmek ve ameliyatı gerçekleştiren cerrah ile muhakkak iletişim içinde olmak gerekir.
Burun görüntüsünü estetik olarak değiştirmeye rinoplasti ameliyatı denilir. Burun içi eğriliği KBB' nin ana konularından biridir. Daha iyi nefes alabilmek için burun içi eğriliği operasyonu yaparken, hastanın isteğine bağlı veya işlevsel olarak burun dışına da rinoplasti uygulamaktayız. Bu ameliyata septorinoplasti denilmektedir. Burun dışını gerek estetik gerek fonksiyonel açıdan düzeltmenin doğru zaman, içini düzeltirken olmalıdır.
Burun estetiği biz, kulak burun boğaz uzmanlarının keyifle yılladır yaptığı bir ameliyattır. Burun dışının rekonstrüksiyonunun burun içi ile uygun bir dengede olması kulak burun boğaz doktorları için özellikle önemlidir. Yaptığımız burun estetiklerinde kemik çatının çok alınmaması, çökme meydana getirmemek, özellikle burun içi pasajının daralmaması açısından önemlidir. Ayrıca burun sırtının kıkırdak bölümünün de (2/3 aşağı kısım) fazla alınmaması, hatta bazı teknikler ile genişletilmesi (spreader graft) nefes açısından önemlidir. Burun ucunun dinamik olması gerekir, aksi takdirde burun içi valve bölgelerini daraltır. Burun dokusu saygı duyulması ve kontrollü ameliyatların yapılması gereken bir yerdir. Büyük işler yapan dar ve küçük bir alandır. Dolayısı ile öncelikle zarar vermemek gerekir!!!Kıkırdakların hafızaları vardır, ameliyat sonrasında 8 ay içerinde değişiklikler oluşur. Burun birçok defa ameliyat edildiği zaman, iyileşmesi zor olan sık pis kokulu akıntıların meydana geldiği bir doku haline gelebilir. Dolayısı ile ilk ameliyatları özenli, dikkatli, 8 ay sonrasını ön görerek, burun dokularına saygılı ve koruyucu olarak yapmak gerekmektedir. Bu prensiplere uygun burun estetiği yaptığımız takdirde dıştan doğal görünümlü, içerden düzgün nefes alan dinamik burunlar meydana gelmektedir.
Burun operasyonları açık ve kapalı teknik olarak yapılabilir. Açık teknikte burun ucuna 2-3 mmlik ufak bir kesi ile girilir, burun ucu bölgesine daha çok hakimdir. Burun estetiği ameliyatları ağrılı ameliyatlar değildir. 7 gün burun sırtına termal alçı,1-2 gün burun içi baktigras yağlı tamponu yerleştirilir. Açık teknik ile burun estetiğinde burun ucuna ve septuma daha hakim olunduğundan tarafımdan tercih edilmektedir. Bazen burun sırtını kırmadan sadece burun ucuna müdahale etmeyi tercih etmekteyiz. Bu ameliyata tipplasti denilir. Genellemek istersek burun estetiği düzeltmek, küçültmek ve büyütmek olarak gruplanabilir. Burnun özelliklerine göre karar verilir. Burun esas şekline 6 ay ila 1 sene arasında ulaşır. Ortalama 3 ay sonra rahat nefes alınır. Şişlikler 2 haftada iner. 1 hafta dinlemek önerilir. Sportif faaliyetlere 6 hafta ara verilmesi tavsiye edilir.
Rinoplasti kişilerin sonuçlarından en fazla memnuniyet duyduğu ameliyatlar arasındadır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.